هر آنچه باید در مورد دوربین گوشیهای هوشمند بدانید

همهی گوشیهای هوشمند دوربین دارند، اما قابلیتهای این دوربینها بسیار متفاوت است: برخی توانایی عکاسی در نور کم را دارند، برخی دیگر میتوانند ویدئوهای 4k ضبط کنند و برخی دیگر هم لرزشگیر دست دارند. این تفاوتها به دلیل متفاوت بودن هدف ساخت این دوربینها و نرمافزارهای بهکار رفته در آن است. در این مطلب قصد داریم شما را با تکنولوژی به کار رفته در دوربین گوشیهای هوشمند آشنا کنیم.
اساس کار دوربینها
هر گوشی هوشمندی، دوربین منحصر به فرد خود را دارد اما همهی آنها در یک چیز مشترک هستند. آنها یک لنز دارند که توسط آن میتوانید چیزها را ببینید. همهی آنها یک حسگر (سنسور) دارند که تصاویری که از لنز دیده میشوند را میگیرد و به دادههای دیجیتال تبدیل میکند. و همهی آنها نرمافزاری دارند که اطلاعات دریافتی را آنالیز میکند و به صورت فایل عکس تحویل شما میدهد تا آن را ویرایش کنید، در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید و یا کار دیگری انجام دهید. ترکیبی از این فعالیتهای بنیادین است که عکسهای شما را میسازد. اما دنیای عکاسی پر از واژگان و اصطلاحاتی است که دانستن مفاهیم آنها، شما را با طرز کار دوربینها آشناتر خواهد کرد:
مگاپیکسل
مگاپیکسل که به اختصار آن را MP میخوانند، یک مقیاس اندازه گیری است که تعداد پیکسلهای ثبت شده در تصاویر شما را مشخص میسازد. یک مگاپیکسل معادل یک میلیون پیکسل (۱۰۰۰×۱۰۰۰) است. بنابراین یک عکس مثلا ۲۰مگاپیکسلی، ۲۰میلیون پیکسل دارد.
معمولا گفته میشود دوربینی که تصاویر با تعداد پیکسل بالاتری میدهد، بهتر است. چرا که میتوانید تصاویرتان را زوم کنید یا قسمتی از آن را ببرید و بزرگ کنید بدون اینکه نگران کم شدن کیفیت آن باشید. اما معیارهای دیگری غیر از تعداد مگاپیکسل دوربین برای تعیین کیفیت آن وجود دارد و ممکن است تصویری که با یک دوربین ۱۲مگاپیکسلی ثبت میکنید بهتر از ۲۰مگاپیکسلی باشد.
سنسور دوربین
هرچقدر اندازه سنسور دوربین بزرگتر باشد، قاب بزرگتری را میتوانید ببینید و درنتیجه تصویر بهتری بگیرید. اندازهی معمول سنسور دوربین گوشیهای هوشمند در حدود یک سوم اینچ است. اما سنسور دوربین برخی گوشیها تا یک اینچ هم ممکن است برسد. هرچقدر سنسور بزرگتر باشد، پیکسلها نیز بزرگتر میشود. درنتیجه اگر دو دوربین داشته باشید که در تعداد مگاپیکسلها با هم برابر باشند، دوربینی که سنسور بزرگتری دارد، تصاویر بهتری ثبت خواهد کرد.
سنسور دوربین گوشیهای هوشمند معمولا دو نوع هستند: CCD (کوتاه شدهی Charge Coupled Device به معنای دستگاه بار جفت شده) و CMOS (کوتاه شدهی Complementary Metal Oxide Semiconductor به معنای نیم رسانای اکسید فلزی مکمل)
در دوربین گوشیهای هوشمند اولیه از سنسور CCD استفاده میشد اما در بیشتر گوشیهای امروزی از سنسور پیچیدهتر و گرانترِ (البته تا چندی پیش) CMOS استفاده میشود. بین سنسورهای دستگاههای مختلف تفاوتهایی وجود دارد. به همین علت برای اینکه بفهمید سنسورهای هر شرکت چه عملکردی دارد، بهتر است نظرات کاربران مختلف را بخوانید و کیفیت محصول نهایی دستگاهها را مقایسه کنید.
دریچهی دیافراگم
دیافراگم یکی از سه عامل مهم در عکاسی، ناحیهای در لنز است که میزان نور ورودی به دوربین را تنظیم میکند که با f-stops به صورت f/2.0 ، f2/8 و غیره بیان میشود. عدد f کوچکتر نشاندهندهی این است که دریچه دیافراگم بازتر است و در نتیجه نور بیشتری وارد میشود. بنابراین اگر میخواهید در محیطی کم نور و بدون استفاده از فلاش عکاسی کنید، باید f را تا حد امکان کاهش دهید تا نور به اندازهی کافی وارد شود. علاوه بر این عدد f عمق میدان تصویر شما را معین میسازد. به گونهای که هرچقدر این عدد کمتر باشد، تصویر شما عمق میدان کمتری دارد. یعنی اشیاء جلویی تصویر شما واضح و شفاف و اشیاء موجود در پسزمینه تار دیده میشود.
حساسیت ISO و سرعت شاتر
دو عامل مهم دیگر در عکاسی، حساسیت ISO و سرعت شاتر است. سرعت شاتر بیانگر مدت زمانی است که دوربین لنز خود را باز میگذارد تا تصویر را ثبت کند و ISO میزان حساسیت دوربین به نور موجود را مشخص میسازد. اپلیکیشنهای دوربینیِ متعددی وجود دارد که به شما امکان در اختیار گرفتن این دو عامل و تنظیم آنها، هنگام عکاسی را میدهد. هرچقدر عدد ISO بالاتر باشد، نشان دهندهی این است که دوربین شما به نور حساسیت بیشتری دارد. برای مثال اگر عکسی را با ISO 100 بگیرید. دوربین به یک ثانیه زمان نیاز دارد تا تصویر را ثبت کند، در حالی که با ISO 800 تنها به ۰.۱۲۵ ثانیه زمان نیاز است. هرچند حساسیت بالاتر موجب ایجاد نویز در تصویر میشود. البته میزان نویز بسته به نوع و کیفیت دوربینها متفاوت است. اما به عنوان یک قاعدهی کلی هرچقدر عدد ISO بالاتر میرود، احتمال ایجاد نویز و پایین آمدن کیفیت عکس، بیشتر میشود. بنابراین هنگام عکاسی باید تا جایی که امکان دارد ISO را کاهش دهید.
عامل مهم بعدی در عکاسی که میتوانید در اختیار بگیرید، سرعت شاتر است. سرعت شاتر طولانیتر به معنای این است که شاتر برای مدت زمان بیشتری باز است و در نتیجه نور بیشتری وارد میشود. اما در چنین حالتی به علت لرزش دست یا دوربین و یا حتی حرکت سوژه، ممکن است تصویر دچار کشیدگی و تاری شود. پس به هنگام عکاسی از اشیاء متحرک باید سرعت شاتر کمتر (سریعتر) باشد. اما اگر میخواهید در جای کم نوری عکاسی کنید و نیاز به سرعت شاتر بیشتری دارید، میتوانید از یک سه پایه کمک بگیرید تا تصویرتان دچار لرزش نشود.
تثبیتکنندهی تصویر
تثبیتکنندههای تصویر(لرزشگیر) دو نوع است:
۱- لرزشگیر دیجیتالی ، که به صورت نرمافزاری اثرات ناشی از حرکات و لرزشهای کوچک دست در تصویر را جبران میکند.
۲- لرزشگیر نوری ، که به صورت سختافزاری، لنز را ثابت نگه میدارد.
لرزشگیر نوری معمولا از نوع دیجیتالی آن، مخصوصا در شرایط نوری کم بهتر است.
HD و 4K
HD و 4K همانند مگاپیکسل مقیاسهای اندازهگیری رزولوشن هستند ولی برای توصیف ویدئو کاربرد دارند. HD مخفف high definition به معنای وضوح بالا است (وضوح ۱۰۸۰×۱۹۲۰ پیکسل دارد). 4K یا UltraHD دوبرابر HD ( یعنی ۳۸۴۰× ۲۱۶۰ پیکسل) وضوح دارد. و بعد از آن 8K را داریم که دوبرابر 4K وضوح دارد.
مزیت اصلی 4K این است که میتوانید هنگام فیلمبرداری به صورت چشمگیری زوم کنید ولی عیب بزرگش آن است که تقریبا دوبرابر ویدئوهای HD حجم میگیرد که چندان مناسب گوشیهای هوشمند با حافظههای محدود نیست.
فرمت خام
بیشتر عکسهای گوشیهای هوشمند به فرمت JPEG ثبت میشود اما برخی دستگاهها میتوانند به فرمت خام (RAW) نیز ذخیره کنند. فرمت خام برای عکاسان حرفهای بهتر است چرا که چیزی بیشتر یا کمتر از آنچه بر روی حسگر دوربین دیده میشود، ثبت نمیشود و دست آنها را برای ویرایش کاملا باز میگذارد. اما عکسها هنگام ذخیره شدن به فرمت JPEG، بهینه و فشرده میشود. فرمت خام همچنین سطوح مختلف روشنایی را ذخیره میکند که برای ویرایش کردن کار را راحتتر از فرمت JPEG میکند.
نرمافزارها و اپلیکیشنها
ممکن است دوربین شما لنز، تثبیت کنندهی تصویر و سنسور بزرگی داشته باشد، اما نرمافزار قدرتمندی نداشته باشد و تمام زحمات شما را بر باد بدهد. بهینهساز ضعیف JPEG، الگوریتمهای بد پردازش تصویر و تصحیح کنندهی رنگ ناصحیح میتواند عواملی برای خراب کردن عکس شما باشد. اما نگران نباشید. چرا که میتوانید با استفاده از اپلیکیشنهای جایگزین دوربین مثل Google Camera ضعفهای نرمافزاری را از بین ببرید. همچنین مجموعهای از اپلیکیشنهای خوب و کارا که توسط شرکتهای شخص ثالث تولید شدهاند، در گوگل پلی موجود است که میتوانید از آنها استفاده کنید.
دانلود Google Camera از گوگل پلی
اما از آن جایی که پیشگیری بهتر از درمان است ما به شما توصیه میکنیم که بخشهای مهم دوربین که در این مقاله به شما معرفی کردیم را در گوشی هوشمندی که قصد خرید آن را دارید، بررسی کنید و از اصل و با کیفیت بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
یک پاسخ بدهید