۱۳ نکته برای گرفتن عکسهایی خوشمزه با گوشی

شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که علاقه دارند پیش از خوردن هرچیزی، ابتدا عکس آن را بگیرند و در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. خوراکیها، بهترین و البته پرطرفدارترین سوژه برای عکاسی با موبایل است. اما عکاسی از غذا به این معنی نیست که دوربین را بالای بشقابتان بگیرید و از هرچیزی که درون آن است، عکس بگیرید. عکاسی از خوراکیها هم مانند هر ژانر دیگر عکاسی، قواعد و قوانین خاصی دارد. ما در این مطلب ۱۳ نکته کوتاه و ساده به شما میآموزیم تا بتوانید تصاویر اشتهابرانگیزی از دنیای لذتبخش خوراکیها ثبت کنید.
در ادامه با تکنوتاچ همراه باشید…
۱- در نور طبیعی عکس بگیرید
نور عنصر کلیدی خلق تصاویر خارقالعاده است. همیشه سعی کنید در عکاسی از خوراکیها از نور طبیعی بهره بگیرید. عکاسی زیر نور مصنوعی، رنگ زیبا و طبیعی سوژهتان را خراب میکند و یک رنگ زرد یا نارنجیِ زشتی به آن میدهد. اما نور روز، ترکیب رنگهای طبیعیتری فراهم میکند. رنگ در عکاسی خوراکیها بسیار مهم است . باید تلاش کنید رنگ غذاها و بشقاب و سایر عناصر موجود در کادر را دقیق در بیاورید تا تصویری زیبا و طبیعی داشته باشید. مسلما هیچ کس دوست ندارد برنج یا بشقابی را که سفید است در عکس نارنجی ببینید. بهترین نور برای عکاسی از غذاها، نور نرم، پخش و طبیعیِ روز هست. در روزهای گرم سال، میز غذایتان را بیرون ببرید و از نور خورشید بهره ببرید. البته باید از عکاسی زیر نور مستقیم خورشید پرهیز کرد چرا که نوردهی (exposure) دوربین را فریب میدهد و سایههای شدید ایجاد میکند. روزهای ابری برای عکاسی از غذاها بسیار مناسب است. ابرها همچون یک دیفیوزر (پخشکننده) قویِ نور عمل میکند و نور نرمی با سایههای ظریفتر ایجاد میشود. اگر هم میخواهید در خانه عکسبرداری کنید، سوژه خود را به کنار پنجره ببرید تا بتوانید از نور طبیعی استفاده کنید.
۲- سایهها را کنترل کنید
سایهها تیغ دولبهی عکاسی است. چرا که هم میتواند با چیره شدن بر تصویر، آن را خراب کند یا برعکس با ایجاد عمق و جلوههای بصری، حس فوقالعادهای به تصویرتان ببخشد. شدت سایه بستگی به نوع نور محیط عکاسیتان دارد. همانطور که گفتیم نور مستقیم و شدید آفتاب، سایههای سخت و تاریکی ایجاد میکند، درحالی که یک روز ابری، نور را بیشتر پخش میکند و سایهها را نرمتر میکند. سایههای نرم، سوژه را برجستهتر میکند و به عکستان عمق و بعد میدهد. اگر در خانه عکاسی میکنید و نور خورشید مستقیما از پنجره میتابد، میتوانید از یک پارچهی سفید نیمه شفاف به عنوان دیفیوز استفاده کنید تا نور را پخش کند. یا سوژهتان را از پنجره دور کنید تا تحت نور مستقیم نباشد. یا از نور پنجرهی دیگری که چندان شدید و مستقیم نباشد استفاده کنید.
اما اگر مجبورید که بیرون از منزل و در یک روز آفتابی عکاسی کنید، میتوانید از یک تکه کاغذ سفید به عنوان رفلکتور (بازتابنده) کمک بگیرید. به این صورت که کاغذ را در سمتی که سایه ایجاد شده است قرار دهید، بطوری که مقابل نور خورشید قرار بگیرد. نور از کاغذ (رفلکتور) بازتاب خواهد شد و به سوژهی شما برمیگردد و سایهها را روشن میکند. درنهایت این کاملا به خود شما بستگی دارد که چطور سایهها را به تصویر بکشید. اما همیشه به نور صحنه و سایههای ایجاد شده توجه داشته باشید و سعی کنید از آن برای خلق تصاویر رویایی و زیبا کمک بگیرید.
۳- به پسزمینه دقت کنید
یکی از عناصر مهم در عکاسی از خوراکیها، پسزمینه است. اگر پسزمینه بیش از حد شلوغ یا رنگارنگ باشد، توجه بیننده را از سوژهی اصلی دور میکند و به سمت آن میکشد. استفاده از یک پسزمینهی نسبتا خنثی به شما این امکان را میدهد تا تاکید بر سوژه را به حداکثر برسانید. سه نوع پسزمینهی روشن، تیره و چوبی برای عکاسی از خوراکیها مناسبتر هستند. غذاهای تیره با یک پسزمینهی تیره و غذاهای رنگی و روشنی با یک پسزمینهی روشن بهتر به نظر میرسند و پسزمینههای چوبی هم مثل میز یا تختهی آشپزخانه، برای هر نوع غذایی مناسباند. میتوانید از رومیزی، دستمال آشپزخانه، قالی، کاشی، کاغذ شیرینیپزی، سینی فر و یا حتی یک صفحه کاغذ روزنامه برای پسزمینه سوژهتان استفاده کنید. فقط کافی است نگاهی به دور و بر خودتان بیندازید و ببینید چه چیزهایی با رنگ ملایم و ظریف میتوانید پیدا کنید و آن را زیر بشقاب غذایتان بندازید.
۴- به ترکیب رنگها دقت کنید
یکی از مزیتهای عکاسی از خوراکیها این است که به شما این شانس را میدهد که با ترکیب رنگها بازی کنید. رنگها تاثیر بهسزایی در حسی که از تصویر گرفته میشود، دارند و بازی با رنگها و ترکیبات غذایی، سرگرمی جالب و نشاط آوری میتواند برایتان باشد.
در تصویر بالا، ترکیب رنگهای مشابه با تُن گرم، یک ترکیب هماهنگ و زیبا ایجاد کرده است که حس آسایش و آرامش القا میکند. اما برعکس استفاده از ترکیب رنگهای متضاد، حس طراوت و هیجان و سرزندگی ایجاد میکند که میتواند اشتهای بیینده را هم تحریک کند. مخصوصا کنتراست رنگهای قرمز و سبز در این نوع عکاسی مناسب است. میتوانید یک کنتراست رنگی بین بشقاب غذا و پسزمینه یا غذاهای درون بشقاب ایجاد کنید.
۵- از بهترین زاویه عکس بگیرید
هنگام عکاسی از خوراکیها، همیشه دنبال کادری باشید که سوژه را به بهترین شکل ممکن نمایش دهد. عکاسی از بالا، اولین و بهترین انتخاب است مخصوصا وقتی که غذاها درون یک بشقاب یا کاسه قرار گرفته باشند. مزیت این زاویهی دید این است که امکان ثبت تمام جزئیات غذا، بشقاب، زیربشقابی، قاشق، چنگال و دیگر اجزای داخل سفره را میدهد. پس راحتتر میتوانید یک چیدمان زیبا و موزون در سفرهتان داشته باشید. البته بهتر است تا حد ممکن اشیاء غیرضروری را حذف کنید و پسزمینه را خلوت کنید. اما اگر سوژهی شما یک لیوان نوشیدنی یا یک تکه کیک باشد که قصد دارید لایههای آن را نمایش دهید، باید از زاویهی کنار از آن عکس بگیرید. این زاویه برای نمایش جزئیات یک تکه نان، کیک، مافین و چیزهایی از این قبیل عالی است. فقط یادتان نرود که به مناسب بودن پسزمینه توجه داشته باشید.
شما همچنین میتوانید کادر دوربینتان را به صورت مایل ببندید تا هم تصویری از کنارههای سوژهتان داشته باشید و هم از بالا و تصویری سهبعدی ارائه دهید. اگر مطمئن نیستید که چه زاویهای برای عکس گرفتن مناسبتر است، سعی کنید از زوایای مختلف به سوژه نگاه کنید و عکس بگیرید و عکسها را بررسی کنید. میبینید که چقدر جالب هر تغییر کوچکی در زوایه دیدتان، تصاویرتان را متفاوت کرده است.
۶- بشقاب غذایتان را بیارایید
چیدمان خوراکیها در نتیجه نهایی تصویری که ثبت میشود، تاثیر زیادی دارد و موقعیت هر عنصر در سفرهی غذا باید به دقت انتخاب شود. هیچ کس نمیخواهد تصویر یک بشقاب غذای کثیف و شلخته را ببیند. کمی سلیقه به خرج دهید و سفرهای بچینید که توجه هر بییندهای را جلب کند و اشتهای آنان را برانگیزد. از میوهها و سبزیجات تازه برای تزئین غذایتان کمک بگیرید. قبل از عکس گرفتن دقت کنید که اگر لکهای از چربی یا سس غذا روی لبههای بشقاب یا پسزمینه ریخته بود، با دستمال پاک کنید. مطمئن شوید که همه چیز آراسته و زیباست. نباید هیچ گونه کثیفی و شلختگی در عکس ثبت شود.
۷- فضای کافی به سوژهتان بدهید
موقع چیدن میز غذایتان، مقداری فضای اضافی اطراف بشقاب سوژهتان بگذارید و تمام کادر را پر نکنید. این فضای خالی، ترکیب دلپذیرتری به عکستان میدهد و تاکید بر سوژه را بیشتر میکند. گاهی بشقاب در مرکز کادر تصویر بهتری ارائه میدهد و گاهی هم در گوشههای تصویر. موقعیت بشقاب را تغییر دهید و از این موقعیتهای مختلف عکس بگیرید و آنها را با هم مقایسه کنید تا ترکیب مناسبتر را پیدا کنید.
۸- صحنهآرایی کنید
میتوانید با صحنهآرایی و اضافه کردن چند چیز کوچک به ترکیب صحنهتان، تصاویر دیدنیتری ثبت کنید. یک راه این است که مواد تشکیل دهندهی غذایی که قصد عکس گرفتن از آن را دارید در پشت آن بچینید. با این کار علاوه بر اینکه صحنه و ترکیب جالبی پدید میآورید، میتوانید یک دستور آشپزیِ تصویری بسازید. مورد دیگر ادویههاست. میتوانید یک قاشق از ادویههای رنگارنگ پر کنید و آن را جایی در کادرتان قرار دهید، یا کپههای کوچک و رنگارنگی از ادویهها بسازید یا مقداری از آن را روی میز کارتان بپاشید. تکههای میوه، آجیل، شکلات و سبزیجات هم موارد دیگری است که برای تزئین صحنهآرایی به کمکتان میآید. لازم نیست همهی ترکیبات صحنهتان را با خوراکیها پر کنید. وسایل آشپزخانه، قاشق، چنگال و هرچیز دیگری که با ترکیب غذایتان جور باشد، میتوانید استفاده کنید. حتی از چیزهایی که در طبیعت پیدا میشود مثل برگها، گلها، سنگریزهها، میوههای کاج هم میتوانید استفاده کنید. فقط نگاهی به اطراف خود بیندازید و ببینید با چه چیزهایی میتوانید ترکیب جالبتری پدید بیاورید. و در همهی این موارد، به ترکیب رنگهای اشیاء صحنهآرایی و رنگ غذا و پسزمینهی آن دقت کنید. این کاملا به سلیقهی شما بستگی دارد که میخواهید ترکیبی از رنگهای متضاد ایجاد کنید یا رنگهای مشابه.
۹- داستان بسازید
عکاسی، هنری است که بینیاز از هیچ واژهای میتوانید داستانی را روایت کنید. با افزودن عناصری به عکسهایی که از خوراکیها میگیرید، داستان زیبا و جالبی بسازید تا نظر بییندگان را بیشتر جلب کنید. فکر کنید که چگونه و با استفاده از چه اشیائی میتوانید یک داستان جالب و رویایی خلق کنید. برای مثال میتوانید از یک کتاب باز یا فنجان چای برای ایجاد حس گرما و آرامش استفاده کنید. یا نظرتان در مورد یک لپتاپ چیست؟ تا این حس را به بیینده بدهید که از یک فنجان قهوه تازه و یک اسنک مقوی هنگام کار کردن لذت میبرید.
۱۰- عناصر انسانی اضافه کنید
یکی دیگر از تکنیکهای جذاب کردن عکسهایی که از خوراکیها میگیرید، اضافه کردن عناصر انسانی است. دستتان را به داخل کادر بیاورید تا به بیننده حس حضور بدهید به گونهای که انگار عکس از زاویه دید آنها گرفته شده است. برای استفاده از این تکنیک مجبورید گوشی را با یک دست بگیرید. پس هنگام زدن دکمه شاتر مراقب گوشیتان باشید که از دستتان نیفتد. به دستی که داخل کادر آوردید یک چنگال یا قاشق هم بدهید تا حس پویایی هم به تصویرتان اضافه شود. اگر همراهی دارید از دستان او کمک بگیرید و حس فوقالعاده و لذتبخش غذا خوردن با یک دوست را بیان کنید.
۱۱- ساده بگیرید
راههای مختلفی برای اینکه چطور کادر زیباتری بچینید، نشانتان دادیم. اما گاهی زیبایی در سادگی محقق میشود. اگر خوراکی سوژهی شما به خودی خود ظاهر و رنگ گیرایی دارد، فقط کافی است یک پسزمینه با رنگ متضاد آن داشته باشید تا بتوانید یک تصویر مینیمال ساده و البته بسیار تاثیرگذار ثبت کنید. برای ایجاد جلوه بصری قوی، سوژه باید کاملا در میان کادر باشد و از هیچ صحنهآرایی سنگینی مثل بشقاب یا فنجان با رنگهای تند و طرحدار استفاده نکنید. چینی سفید ساده بهترین گزینه است برای اینکه تمام توجه بیینده را به غذا جلب کنید. البته اگر میخواهید تصویر نمای نزدیک از غذا بگیرید، که دیگر هیچ تزئین اضافهای در عکس دیده نخواهد شد.
۱۲- نوردهی را تنظیم کنید
بعد از چیدن صحنه و کنترل شرایط نوری، یک کار دیگر پیش از فشردن دکمهی شاتر باقی می ماند و آن تنظیم نوردهی دوربین است. سادهتر بخواهیم بگوییم نوردهی به معنای میزان روشنایی عکس است. اما با نوردهی اشتباه در هنگام عکاسی از خوراکیها، ممکن است پسزمینه و بشقابهای سفید، بیش از حد روشن دیده شود که در اصطلاح عکاسی میگویند اوراکسپوز (Over Expose) شده است. برای جلوگیری از چنین مشکلی باید مبنای نوردهی را چند درجه کاهش دهید تا جزئیات عکس در نقاط روشنتر هم دیده شود. اگر گوشی شما آیفون است برای تنظیم نورسنجی آن باید با انگشتتان روی صفحه نمایش تپ کنید تا روی نقطهای که میخواهید تصویر واضحتری داشته باشید فوکوس شود. بعد به سادگی با بالا و پایین کشیدن انگشتتان، نوردهی را تنظیم کنید. برای افزایش نوردهی و روشنتر دیده شدن تصویر، انگشتتان را بالا بکشید و برای کاهش نوردهی و تیرهتر دیده شدن تصویر، انگشتتان را پایین بکشید.
بیشترین مشکل زمانی پیش میآید که بخواهید از ترکیبی با کنتراست بالا عکس بگیرید. به عنوان مثال بشقاب سفیدی در پسزمینهی مشکی قرار گرفت باشد. در چنین موردی دوربین قادر نیست تا جزئیات هر دو منطقهی بسیار روشن و بسیار تاریک را ثبت کند و در نتیجه مناطق سفید، بسیار روشن (اوراکسپوز) و مناطق مشکی، بسیار تاریک آندراکسپوز (Under Expose) خواهد شد. در چنین شرایطی بهترین کار این است که نوردهی را بر اساس نقاط روشنتر تنظیم کنید و بعد با استفاده از برنامههای ویرایش عکس، نقاط تیره را اصلاح کنید. چرا که همیشه راهی برای اصلاح عکسهای آندراکسپوز شده وجود دارد. ولی وقتی عکس اوراکسپوز میشود، جزئیات آن نقاط ازبین میرود و به سختی میتوان آن را ویرایش کرد. اما اگر میخواهید به هیچ وجه با این قبیل مشکلات مواجه نشوید بهتر است تضادهای رنگی زیادی در صحنهتان ایجاد نکنید.
۱۳- رنگها را با برنامههای ویرایشگر اصلاح کنید
خوراکیها، رنگهای متنوع و جالبی دارند اما دوربین گوشیها نمیتوانند دقیقا همان گونه که میخواهید رنگها را ثبت کنند. گاهی ترجیح میدهید که رنگهای زندهتری در تصویرتان ثبت شود و گاهی هم تیرهتر. در چنین موقعیتهایی باید از برنامههای ویرایش تصویر کمک بگیرید. یکی از محبوبترین این اپلیکیشنها برای ویرایش عکسهای خوراکیها، اپلیکیشن VSCO است. این برنامه مجموعهای از فیلترها در اختیار شما قرار میدهد که به راحتی میتوانید روی عکسهایتان اعمال کنید. همچنین با استفاده از ابزارهای تنظیم رنگ، میتوانید بهترین تُن رنگی و نوردهی را به عکسهایتان بدهید.
فیلترهایی که رنگها را زندهتر نمایش میدهند به عکستان حس طراوت و سرزندگی میدهند و فیلترهایی که تصویر را مات و رنگها را تیره میکنند، حس آرامش میدهند. اگر دوست ندارید از فیلترها استفاده کنید، میتوانید از منوی تنظیمات استفاده کنید و کنترلهای مربوط به رنگ اعم از دمای آن، میزان محو بودن، اشباع رنگی و دیگر تنظیمات را خود به دست بگیرید.
یک پاسخ بدهید